Hogere Hypotheek voor starters?
Starters mogen in 2018 toch iets meer lenen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te kunnen sluiten. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat minister Kajsa Ollongren (Wonen) voor deze groep een uitzondering maakt, nu de leenregels komend jaar verder worden aangescherpt.
Vanaf 1 januari mogen huizenkopers nog maar maximaal 100 procent van de waarde van hun nieuwe woning financieren met geleend geld. In 2017 was dit nog 101 procent. Het gevolg is dat bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten, met ingang van 2018 volledig uit eigen zak moeten worden betaald.
De regeringspartijen willen dat dat percentage voor mensen met een NHG-hypotheek op 101 procent blijft. Ze vrezen dat starters door de maatregel ontmoedigd worden een hypotheek met NHG af te sluiten. Deze hypotheekvorm, die banken mogen aanbieden voor huizen met een waarde tot 265.000 euro, heeft een aantal gunstige kenmerken. De rente is lager dan bij andere hypotheken en in het geval de kopers later uit elkaar gaan en gedwongen zijn hun in waarde gedaalde huis te verkopen, dan wordt de restschuld kwijtgescholden.
Rust voor de starter
Voor die extra zekerheid betalen starters wel een eenmalige premie van 1 procent over de woningwaarde. De coalitiepartijen willen dat die ene procent meegefinancierd kan blijven worden en eventueel fiscaal aftrekbaar blijft, bijvoorbeeld via een aanvullende lening die wordt afgelost uit het rentevoordeel dat de NHG oplevert. ,,Dat geeft een startende huizenkoper en de huizenmarkt rust”, zegt initiatiefnemer D66-Kamerlid Jessica van Eijs. ,,Daar zijn we allemaal bij gebaat.”
De coalitie wil daarnaast op voorstel van de VVD dat Ollongren verkent of de NHG-premie kan worden verlaagd. ,,Tijdens de crisis is dat percentage meer dan verdubbeld. Nu zijn we uit de crisis, dus ik ga er vanuit dat het nu omlaag kan”, stelt VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis. De verlaging zou in 2019 in moeten gaan. Om het voor starters nog aantrekkelijker te maken zich op de woningmarkt te begeven, wil Koerhuis ook dat het kabinet laat onderzoeken of een studielening minder zwaar kan meewegen bij een hypotheekaanvraag